Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sărituri cu schiurile

Sărituri cu schiurile

   Pe Valea Cărbunării din Râşnov, OMV sponsorul oficial al echipei de sărituri cu schiurile a României şi partener oficial al federaţiei de specialitate, Federaţia Română de Schi şi Biatlon, Primăria Râşnov şi CSS Dinamo Râşnov au inaugurat lucrările de construcţie la Centrul de Sărituri cu Schiurile. La acest mo-ment festiv au participat reprezentanţi ai OMV prin directorul general pentru România, Reiner Schlang, expertul în sărituri cu schiurile a FIS, Paul Banzenhuber, primarul Râşnovului, Adrian Veştea şi directorul CSS Dinamo Râşnov, Nicolae Dogariu.

   Trei trambuline de ultimă generaţie Centru de Sărituri cu Schiurile Râşnov va include trei trambuline la standarde internaţionale, fiind proiectate pentru a găzdui antrenamentele echipei naţionale de sărituri cu schiurile precum şi competiţii interne şi internaţionale. Trambulinele vor avea punctele de construcţie K15, K35 şi K64 şi vor fi dotate atât pentru sezonul de iarnă, cât şi pentru sezonul de vară. Se estimează ca valoarea lucrărilor să se ridice la 3 milioane de euro din care OMV va contribui cu 2 milioane. Se preconizează că vor mai fi atrase şi alte sume din domeniul local, privat şi de la Guvern, pentru construirea până în 2013 a unei trambuline de K90.S-a pornit cu o trambulină de lemn…

   Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, a ţinut să facă o scurtă incursiune în activitatea sporturilor de iarnă din localitate, „Pe Valea Cărbunării, unde ne aflăm, în 1936 Râşnovul a construit prima trambulină de sărituri cu schiurile. Cu opt ani înainte, în 1928, la J.O. de la St. Moritz a participat şi un râşnovean (n.r. Ion Rucăreanu, la patrula militară). Cine se putea gândi atunci că în locul trambulinei de lemn se va ridica un centru de trambuline. Râş-novul este o aşezare de 2000 de ani. În vecinătate se află Valea Cetăţii şi Valea Popii cu cea mai veche biserică ortodoxă din Sud - Vestul Transilvaniei. Ziua de 16 iulie este una dintre cele mai importante zile pentru Râşnov, cât şi pentru sporturile de iarnă din România, ţinând seama de faptul că este cea mai mare investiţie făcută în ultimii ani în cea ce priveşte o bază sportivă din România. Personal, mă bucur că noi râşnovenii suntem gazdele acestui eveniment. Cred că Râşnovul va fi unul dintre centrele care vor organiza mari manifestări sportive ale iernii. Totodată, ne pregătim foarte atent pentru organizarea în 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European”.

   Primarul Adrian Veştea a ţinut să facă precizări privind activitatea locală în domeniul biatlonului şi a săriturilor cu schiurile. „Este ştiut faptul că în fiecare an am organizat competiţii internaţionale, cum ar fi finala Cupei Europei la schi-role. De asemenea, am organizat competiţii balcanice la biatlon. Ne propunem ca şi pe partea săriturilor cu schiurile să ne implicăm, să găsim soluţii ca această bază de trambuline să fie o bază ce poate găzdui competiţii la nivelul juniorilor la nivel internaţional. Atâta timp cât avem promisiuni şi din partea altor foruri interesate, vom construi şi o trambulină de K 90”. Adrian Veştea nu poate eluda implicarea OMV-ului în realizarea acestui Centru: „OMV este în parteneriat cu Federatia de specialitate care sprijină aceasta investiţie. M-am deplasat personal în Austria. Am văzut copii din Râşnov care s-au pregătit pe bazele de sărituri cu schiurile de la Villach. Apreciez tot cea ce au făcut pentru săriturile cu schiurile ţinând cont de faptul că în acest an la Festivalul Olimpic al Tineretului European este pentru prima data când România a fost reprezentată. Am avut doi sportivi, dar eram singura ţară din cele 19 participante, care nu avea o bază de sărituri. Toţi au fost nevoiţi să se pregătească în străinătate, cei doi sportivi clasându-se pe locuri onorabile. Cred că în viitor, ţinând cont că un râşnovean a câştigat o competiţie la nivelul celor 4 naţiuni, cu sprijinul nostru, al autorităţilor, să avem rezultate din ce în ce mai bune”. Adrian Veştea a ţinut să facă remarca că valoarea la Râşnov este apreciată spu-nând că duminica viitoare cei mai buni sportivi săritori şi biatlonişti vor fi premiaţi cu 250 de milioane de lei vechi.Program de pregătire profesionistDirectorul general OMV, Reiner Schlang, a prezentat ce înseamnă această investiţie pentru dezvoltarea acestui sport în România. „Au trecut 2 ani când, pe 31 octombrie 2007, OMV şi Federaţia Română de Schi - Biatlon au prezentat pentru prima dată proiectul, ca program pentru dezvoltarea săriturii cu schiurile din România.

   Beneficiară era echipa naţională care din acel moment a început să progreseze, să înregistreze succese după succese. Când am lansat programul „OMV Move and Jump”, OMV s-a angajat de a susţine dezvoltarea săriturilor cu schiurile din România, stabilind un obiectiv clar, acela de a avea un săritor român în primii 10 din lume în următorii 10 ani. Inaugurarea de astăzi a lucrărilor de construcţie la centrul de sărituri cu schiurile din Râşnov constituie un pas esenţial în realizarea acestui obiectiv. După o pregătire în străinătate, schiorii români s-au clasat pe locul l în turneul celor 4 naţiuni (n. r. la juniori). În 2009 săritorii români au obţinut cele mai bune rezultate, la Sapporoi, unde 2 săritori s-au calificat la Jocurile Olim-pice.

   Cu siguranţă centrul de la Râşnov este o oportunitate pentru dezvoltarea întregii regiuni şi pentru turism şi mediul de afaceri”.Clubul Sportiv Şcolar, principalul beneficiarUnul dintre cei mai satisfăcuţi de realizarea acestui centru de sărituri s-a dovedit a fi directorul Clubului Sportiv Şcolar Dinamo Râşnov, Nicolae Dogariu. „Pe această Vale a Cărbunării urmează să se îndeplinească un vis al multor generaţii de săritori pe care i-a dat Râşnovul în decursul anilor. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la constituirea acestui club şi pentru această aniversare este cea mai frumoasă ofrandă care s-a primit. Construirea celor trei trambuline va deservi pe cei peste 100 de schiori din zonă, dar va fi în acelaşi timp un centru de atracţie a turiştilor cu ocazia unor concursuri interne şi internaţionale. Aici se vor desfăşura concursurile din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013. În anul viitor pe această vreme tinerii noştri schiori vor zbura în primele întreceri. Cele trei părţi contractante, OMV – Federaţia de Schi şi Biatlon şi Primăria Râşnov au început colaborarea cu ceva ani în urmă şi ne aflăm pe drumul cel bun”.

   Beneficii importante pentru schiul românescSecretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, Puiu Gaşpar consideră că acest proiect va aduce beneficii însemnate săritorilor din ţara noastră. „Este primul centru pe care-l pune în valoare şi pentru aceea trebuie să scoatem în evidenţă faptul că de foarte mulţi ani sportivii noştri se pregătesc în străinătate. Este pentru prima dată când vom putea oferi condiţii bune de pregătire şi concurs la noi acasă. Sperăm ca în anul viitor să-l inaugurăm şi să organizăm deja prima competiţie. Federaţia noastră a adus acest partener în România, care se cheamă OMV. Această bază se va integra în cea ce înseamnă organizarea la nivelul României a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013 şi sperăm ca aşa cum ne-am propus împreună cu C.O.S.R. să organizăm în 2022 o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă în România.

cetatea Rasnov
promenada
city centre
trainstation
cheile rasnoavei
skijump
dracula express
biserica evanghelica
biserica veche sf nicolae
biserica noua sf nicolae