Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Biserica evanghelică

Biserica evanghelică  

  Adresa: Str. Republicii, nr. 1

  Monument naţional clasa A (Lista Naţională a Monumentelor istorice: BV-II-a-A-11763).

  În anul 1394 documentele îl amintesc pe Ştefan, pleban al bisercii Sf. Mathias din Râşnov şi Decan al Braşovului. Însă singura biserică a comunităţii creştine a saşilor râşnoveni, păstrată până în prezent, datează de la începutul secolului al XIV-lea. Biserica catolică purta hramul Sfintei Fecioare Maria şi după Reformă a devenit lăcaşul de rugăciune al saşilor evanghelici.

 Odată cu Reforma religioasă saşii au văruit frescele bisericii. Însă pe partea de nord a corului bisericii a fost descoperită vechea pictură, datată la anul 1500.

  În anul 1682, în biserica evanghelică a fost montat un altar nou. În anul 1781 a fost înlocuită orga veche de 113 ani cu o orgă realizată de silezianul Johann Frill.

 După incendiile din 1587, 1623 şi 1718 lăcaşul de cult a fost mult deteriorat. Înfăţişarea actuală a bisericii evanghelice datează din perioada 1774-1775, când s-a ridicat un nou acoperiş şi au fost înălţate zidurile bisericii.

  Deoarece în incendiul din 1718 cele trei clopote s-au topit, în 1720 se toarnă un clopot nou. După 200 de ani, la încheierea primului război mondial, au fost cumpărate din Apold două clopote mari, sfinţite în 1927.

  Cutremurul din 26 octombrie 1802 a provocat distrugeri mari bisericii evanghelice şi turnului acesteia. Turnul reconstruit până în 1804 avea o înălţime de 13 metri şi era prevăzut în vârf cu un glob aurit şi o stea.

 

cetatea Rasnov
promenada
city centre
trainstation
cheile rasnoavei
skijump
dracula express
biserica evanghelica
biserica veche sf nicolae
biserica noua sf nicolae